Cato ontwikkelt zich razendsnel in kinderbehandelcentrum 't Knoevelhöfke

"Alles wat ze bereikt is een feest: een nieuw woord, de eerste stapjes."

De 4-jarige Cato is een vrolijk en ondeugend meisje met het syndroom van Down. Ze zit ruim een halfjaar op kinderbehandelcentrum 't Knoevelhöfke waar ze enorme stappen heeft gezet. Haar moeder Karen Reinaerts vertelt enthousiast over haar zonnetje in huis en over de begeleiding bij dit kindcentrum:
“Na een moeilijke start op verschillende fronten, gaat het goed met Cato en heeft ze haar plekje gevonden. Het is een heel bijzonder meisje. Alles wat ze bereikt is een feest: een nieuw woord, de eerste stapjes. De ontwikkeling die ze doormaakt, komt grotendeels door haar verblijf en de begeleiding op 't Knoevelhöfke.

In de kleine groep met twee begeleiders ontwikkelt ze zich razendsnel. Cato kan al een puzzel maken en vertelt hele verhalen. Terwijl we eigenlijk dachten dat ze zich niet goed kon ontwikkelen. Dat blijkt in de praktijk echt anders te zijn. Als je haar maar uitdaagt en motiveert. Dat gebeurt hier volop met 1-op-1 begeleiding. De zorgverleners, die in nauw contact staan met ons als ouders, maken veel gebruik van speciale materialen en faciliteiten. Denk aan op de doelgroep afgestemd speelgoed, een gymzaal en een zwembad met uitgebreide mogelijkheden. Uiteraard leert Cato ook veel van de andere kindjes in haar groep.

Nu ik weet dat ze meer kan leren, benader ik haar thuis op een andere manier. Ik heb bijvoorbeeld speelgoed gekocht dat ze ook op het kindcentrum gebruikt. Hierdoor gaat haar ontwikkeling nóg vlotter. Dat is fijn om te ervaren. Cato is niet voor niets in zeer korte tijd van klasje geel naar oranje gegaan en vanaf januari gaat ze naar speciaal onderwijs. Dat vind ik zelf nogal spannend, maar ze is er heel erg aan toe. Dat merk je aan alles."